Ενδοδοντία ή απονεύρωση για υγιή και φυσικά δόντια
Η απονεύρωση δοντιού ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία είναι μια θεραπεία που πραγματοποιείται στο εσωτερικό του δοντιού και συνίσταται στην αφαίρεση του νεύρου και των αγγείων με μια σειρά ειδικών μικροεργαλείων.
Πότε ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση;
Η ενδοδοντική θεραπεία (ενδοδοντία) γίνεται όταν ο πολφός ή αλλιώς “νεύρο” του δοντιού έχει μολυνθεί επειδή υπάρχει φλεγμονή ή νεκρωθεί ως αποτέλεσμα καταστρεπτικών τερηδόνων, καταγμάτων (σπασίματα) που εμπλέκουν σε βάθος τον πολφό, τραυματισμών (π.χ. χτύπημα με μπάλα, πτώση απο ποδήλατο κ.α.) ή οταν υπάρχει απόστημα, οξύς πόνος και οίδημα.
Τα συμπτώματα που συνήθως καταδεικνύουν οτι ένα δόντι χρειάζεται απονεύρωση είναι ο πόνος και το πρήξιμο (οίδημα), το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο και εκτεταμένο. Ο πόνος εμφανίζεται αρχικά μόνο κατά τη διάρκεια της μάσησης, μπορεί να γίνει πιο οξύς όταν ξαπλώνουμε και έπειτα γίνεται πιο επίμονος και συνεχής.
Πώς γίνεται η απονεύρωση;
Αρχικά ανάλογα με το αν το δόντι έχει νεκρωθεί ή όχι αποφασίζεται η διεξαγωγή ή όχι τοπικής αναισθησίας. Τοποθετείται ειδικός απομονωτήρας ώστε να παραμείνει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο καθαρή γίνεται (κρατώντας μακρυά το σάλιο) και να μην υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί ο ασθενής υγρά ή μικροεργαλεία. Έπειτα απομακρύνεται ο τερηδονισμένος ιστός, εάν υπάρχει, και ανοίγεται μια κοιλότητα στο κέντρο του δοντιού μέσα απο την οποία ο οδοντίατρος με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων και αντισηπτικών υγρών φτάνει στη ρίζα ή στις ρίζες του δοντιού και απομακρύνει από το εσωτερικό τους το νεύρο.Τέλος σφραγίζει τους ριζικούς σωλήνες με ένα υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα.
Αφού ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται η αποκατάσταση του δοντιού, δηλαδή κλείνεται η κοιλότητα που είχε αρχικά ανοιχθεί και “χτίζεται” το κομμάτι του δοντιού που είχε ενδεχομένως σπάσει ή τερηδονιστεί. Όταν έχει γίνει εκτεταμένη βλάβη του δοντιού και έχει απομείνει μικρή ποσότητα υγιούς οδοντικού ιστού η ανασύσταση γίνεται τοποθετώντας έναν ενδορριζικό άξονα. Μετά, καθώς τα απονευρωμένα δόντια είναι πιο αδύναμε και τείνουν να σπάνε πιο εύκολα, συστήνεται η τοποθέτηση θήκης ή στεφάνης.
Εάν μετά το πέρας της θεραπείας το δόντι αρχίσει να μαυρίζει ή αν ήταν ήδη μαύρο πριν την έναρξή της τότε εφαρμόζεται εσωτερική λεύκανση ή τοποθετείται θήκη ή όψη ανάλογα με τη θέση του δοντιού.
Πόσα ραντεβού απαιτούνται για να γίνει μια απονεύρωση;
Εάν το δόντι το οποίο καλούμαστε να απονευρώσουμε είναι ζωντανό η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία διάρκειας απο 45 λεπτά μέχρι 1,5 ώρα. Στις περιπτώσεις που το δόντι είναι νεκρό και συνοδεύεται απο πρήξιμο ή έντονο πόνο προτιμάται η ολοκλήρωση της θεραπείας σε 2 συνεδρίες προκειμένου να τοποθετηθούν στο εσωτερικό των ριζικών σωλήνων ειδικά υλικά που οδηγούν σε καλή αντισηψία και επομένως σε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας.
Η απονεύρωση απαιτεί τη λήψη φαρμάκων;
Η λήψη αναλγητικών φαρμάκων ή παυσίπονων συστήνεται όταν υπάρχει πόνος πρίν ή μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αναφορικά με τη λήψη αντιβίωσης πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας.Η αντιβίωση κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις που πέρα απο τον πόνο συναντάνται και σημαντικό οίδημα (πρήξιμο).
Μπορεί ένα απονευρωμένο δόντι να ξαναπονέσει;
Ένα απονευρωμένο δόντι μπορεί να ξαναενοχλήσει μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας και αυτό συνήθως οφείλεται σε ελλειπή καθαρισμό των ριζικών σωλήνων οπότε και συνίσταται επανάληψη της θεραπείας. Άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο είναι το κάταγμα (σπάσιμο) του δοντιού στην περίπτωση που μετά την απονεύρωση δεν έχει τοποθετηθεί θήκη ή μη σωστή σύγκλειση (δόντι που δεν πατάει καλά με τον ανταγωνιστή του) μετά την αποκατάσταση του απονευρωμένου δοντιού.
Πόσο κοστίζει μια ενδοδοντική θεραπεία;
Το κόστος της απονεύρωσης εξαρτάται απο τον αριθμό των ριζών του δοντιού και άρα η απονεύρωση ενός μονόριζου πρόσθιου δοντιού κοστίζει λιγότερο σε σχέση με τη θεραπεία ενός δίριζου ή τρίριζου οπίσθιου δοντιού. Ένας ακόμα παράγοντας που διαφοροποιεί το κόστος είναι η ενδεχόμενη χρήση ειδικών υλικών αντισηψίας ή έμφραξης των ριζικών σωλήνων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάληψη μιας ενδοδοντικής θεραπείας κοστίζει περισσότερο απο τη διεξαγωγή της αρχικής θεραπείας.