Ούλα που ματώνουν
Ματώνουν τα ούλα σας; Μάθετε περισσότερα…
Το μάτωμα των ούλων δεν είναι σύμπτωμα που πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.), ορμονικές διαταραχές, φάρμακα και διάφορες ασθένειες. Οι παθήσεις των ούλων δεν πρέπει να παραμελούνται, καθώς απειλούν τόσο τη στοματική υγεία (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) όσο και τη γενική υγεία.
Όταν λοιπόν ματώνουν τα ούλα σας μπορεί να συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:
- Κακή στοματική υγιεινή
Σύμφωνα με μικροβιολογικές μελέτες, αρκούν 24 ώρες προκειμένου τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια να δημιουργήσουν ένα λεπτό υμένιο που λέγεται μικροβιακή πλάκα και μόλις 3 εβδομάδες πλημμελούς στοματικής υγιεινής για να εκδηλωθεί ουλίτιδα και κατ’ επέκταση αιμορραγία στα ούλα.
- Ορμονικές διαταραχές (αφορά τις γυναίκες)
Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι σταθερά (π.χ. στην εφηβεία, στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, την εμμηνόρροια ή την εμμηνόπαυση), τα ούλα μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα, αιμορραγία και να είναι πιο ευαίσθητα.
- Άγχος και κακή διατροφή
Το άγχος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια του στόματος. Επίσης, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προβιοτικά βοηθά στην καλύτερη υγεία των ούλων.
- Φάρμακα
Κάποια φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιυπερτασικά, ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροστομία η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων του στόματος με αποτέλεσμα τα ούλα να ερεθίζονται, να πρήζονται και να ματώνουν.
- Ασθένειες
Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ασθένειες όπως η λευχαιμία, η αυτοάνοση θρομβοκυτοπενία και το AIDS, μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα και μάτωμα των ούλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Tα ούλα των καπνιστών δε ματώνουν ιδιαίτερα καθώς η αγγειοσύσπαση που προκαλείται από τη νικοτίνη στα τριχοειδή αγγεία καμουφλάρει ένα από τα βασικά σημάδια της παρουσίας φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση το γεγονός ότι τα ούλα δε ματώνουν δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει νόσος.
- Καθώς η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται σε βαρύτητα, η αιμορραγία μπορεί να ελαττώνεται, γιατί η φλεγμονή μετατοπίζεται στο βάθος του θυλάκου, κοντά στο κόκκαλο.
- Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αντίστοιχα με την εξέλιξη της φλεγμονής στο περιοδόντιο που χαρακτηρίζεται από περιοδικότητα.
- Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής σε επίπεδο τεχνικής, συχνότητας και καταλληλότητας των μέσων που εφαρμόζονται (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια) μπορούν να βελτιώσουν τα ούλα που ματώνουν, δεν αρκούν όμως από μόνα τους και χρειάζεται να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.
- Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων δεν επηρεάζει ουσιαστικά την αιμορραγία των ούλων και βέβαια δε θεραπεύουν την υποκείμενη νόσο (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα).
- Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυξημένη. Οι ορμονικές διακυμάνσεις αυτής της περιόδου επιβαρύνουν όχι μόνο την αιμορραγία στα ούλα, αλλά και την εξέλιξη του ενδεχόμενου νοσηρού υπόβαθρου, γι’ αυτό και προτιμούμε να ξεκινούμε μια εγκυμοσύνη έχοντας θεραπεύσει την πιθανή ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα που προϋπάρχει.
Τα υγιή ούλα δε ματώνουν. Η υγεία των ούλων είναι εφικτή, μπορεί να αποκατασταθεί, μα κυρίως μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Αρκεί να εφαρμόζονται απλές και βασικές αρχές που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή και την πρόληψη.
Αν λοιπόν τα δικά σας ούλα ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!